Het belangrijke werk van een brandwacht

Een ongeluk zit in een klein hoekje: Dit geldt in het dagelijks leven en des te meer tijdens risicovolle werkzaamheden. Daarom zijn de zogenaamde brandwachten in het leven geroepen. Een brandwacht verhoogt de veiligheid en verlaagt de risico’s tijdens verschillende werkzaamheden. Zo is een brandwacht verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen. Brandwachten kunnen ingehuurd worden op locatie van een bedrijf wanneer risicovolle werkzaamheden verricht worden, maar ook bijvoorbeeld bij feesten en eenmalige evenementen. De taken van een brandwacht zijn erg divers en afhankelijk van het project waar ze voor ingehuurd worden. Dit zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een brandwacht

Wat doet een brandwacht?

De grootste verantwoordelijkheid van een brandwacht is het garanderen van de veiligheid van anderen. Daarom houdt een brandwacht toezicht bij werkzaamheden met een verhoogd risico op brand en daarnaast houdt deze brandpreventie controles. Je kunt ook denken aan situaties waarbij tijdelijk een brandwacht nodig is, omdat de brandmeldinstallatie stuk is of uitgeschakeld wordt. Een brandwacht weet hoe hij of zij een beginnende brand moet bestrijden en is daarnaast ook in staat om een gebouw te ontruimen en om EHBO toe te passen. Brandwachten hebben daarom ook verscheidene diploma’s en certificaten, zodat ze echte professionals op het gebied van veiligheid zijn.

Taken en verantwoordelijkheden van een brandwacht

Verder controleert een brandwacht ook werkvergunningen en controleert hij of zij de persoonlijke beschermingsmiddelen. Een brandwacht leeft procedures en voorschriften na en kan daarnaast ook als aanvulling van een BHV team dienen. Brandwachten kunnen niet grootschalige branden blussen. Mocht dit zich dus voordoen, dan moet alsnog de brandweer ingeschakeld worden. Desalniettemin zal een brandwacht alles in het werk stellen om brand te voorkomen en de veiligheid te bevorderen. Er kunnen verschillende brandwacht teams ingezet worden, afhankelijk van de soort klus en de grootte daarvan. Je kunt bij verschillende bedrijven voor deze teams terecht, waaronder de groot brandwachten. Hier worden rijksgediplomeerde brandwachten ingezet, die professionals zijn op het gebied van brandpreventie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *